Çocuk Ergen Psikolojisi

Gelişim, bir bebeğin dünyaya gözlerini açmasıyla birlikte, fizyolojik, psikolojik ve sosyal yönden hızla ve her aşamada farklılaşarak devam eder. Çocuklar aynı zamanda ait oldukları çevrelerinin ürünüdür. Büyürken, ait olduğu çevreden bağımsız düşünülemez. Çocuk gelişimine özgü bu özelliklerden dolayı çocukların normal gelişimini, gecikmiş gelişimden ya da gerçek psikolojik bozukluklardan ayırt edebilmek çok önemlidir.


Çocuğun psikolojik gelişim evrelerinde yaşadığı olumsuzluklar ya da takılmalar ayrıca çeşitli yaşam olayları ve değişiklikleri çocuk ve ergenleri etkilemektedir. Anne babanın ya da aile fertlerinden birinin kaybedilmesi, anne babanın ayrılması, aileye kardeş gelmesi, aile içi şiddet, çocuğun ihmal ya da istismar edilmesi, okul değişikliği, taşınma v.b değişiklikler ve olumsuzluklar bazen bazı çocuklarda psikolojik sorunlara yol açabilmektedir.

Çocuklar yaşadıkları psikolojik sorunları farklı şekillerde ortaya koyabilir. Davranış problemleri, aile bireyleri ya da akranlarıyla ilişki problemleri, okul yada sosyal ortamlarda uyum problemleri, kardeş kıskançlığı, korku ve kaygılar, yeme bozuklukları, yaşına uygun olmayan davranışlar ; gerileme, parmak emme, alt ıslatma, dışkı kaçırma vb.

Çocukluk problemlerine erken müdahale uzun vadeli hasarı en aza indirmek için çok önemlidir. Çözülemeyen çocukluk problemleri; erişkin yaşam yeteneklerinin öğrenilmesini, iş performansını, arkadaşlık sürdürme yeteneğini ve sorumluluk taşıma gereksinimlerine uyum sağlamayı olumsuz bir şekilde etkilemektedir.

E-Bülten’ e kayıt olarak en yeni haberler, duyurular ve güncellemelerden ilk siz haberdar olabilirsiniz...

Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2018